Gol bibliotek

Aasne Bjørgo Haugeplass

Lektor i formgivning, kunst og håndverk ved Gol Skule

Å lese er luksus. I den virvelvinden livet og småbarnsperioden er, er det å sette seg ned og lese en god bok den aller beste avslapningen for meg. Enten det er med minstemann i armkroken, eller det er når barna er lagt og jeg tillater meg å la oppvasken stå litt til.

Vi låner store lass på biblioteket, og på den måten overføres lesegleden til barna. Jeg ser etter de gode, velskrevne historiene, de som lærer meg noe nytt om menneskelige relasjoner og hvordan mestre livet. Barnebøker med en enkel og fiffig tekst kombinert med vakre illustrasjoner scorer også høyt på min liste.

Tomas Sjödin – Mens du hviler – 2014

Denne boka leses sakte. Litt hver dag. Den er som balsam for sjelen. Virkelig nydelig ­skrevet, med setninger som kan grunnes på. Hva er hvile? Forfatteren tar oss med til Jerusalem hvor han finner mye inspirasjon i den jødiske sabbaten. Hva kan en hviledag i uka gi oss? En annerledes dag med venner, måltid, fest, nærvær og kanskje fravær av telefon, almanakk og det vanlige arbeidet. Hvile er ikke avleggs, ikke latskap, men det er å ta ansvar for seg selv og sine nærmeste og finne tilbake til det som betyr aller mest. Denne boka er en liten skatt, som i 2018-utgaven også er en estetisk perle.

Veselin Markovic – Vi som er annerledes – 2017

En veldig, veldig spennende bok som minner om en kriminalfortelling. 486 sider så imponerende komponert at jeg bare ønsker å lese ­videre, lese fort for å finne ut hva som skjer med hovedpersonene Vanja og Vladimir. Boka handler om det å være annerledes. Den ­handler om annerledeshetens ensomhet. Den handler om det mirakuløse og usannsynlige. Den opp­leves som en  annerledes leser­opplevelse, kanskje fordi forfatteren er serbisk. Likevel føles den ikke så fremmed at vi står utenfor fortellingen. Nei, vi blir sugd inn i det intense ­dramaet, og da leses det sent og tidlig. Dette var for meg en leseropplevelse av de sjeldne.

Jon Klassen – Dette er ikke min hatt – 2013

Denne barneboka fikk vi på originalspråket av en amerikansk venninne. Jeg hadde da aldri hørt om forfatteren, og jeg ble med en gang begeistra for både språket og ­illustrasjonene. Og boka fikk plass i den stadig voksende samlinga vår av barnebøker på engelsk. Noen uker senere, på Gol bibliotek, oppdaget jeg andre bøker av samme forfatter i samarbeid med Mac Barnett: Trekant, Firkant og Sirkel. Alle disse bøkene bør sjekkes ut om du er interessert i enkle, presise fortellinger med en litt morsom vri. Bøkene snakker like mye til oss voksne som til de små barna. Og for de spesielt interesserte finnes også Extra yarn, som ikke er gitt ut på norsk, men som kanskje er den fineste av dem alle.