Gol bibliotek

Martha Frøyland Bleiktvedt

Diakon i Gol kyrkje

Jeg er glad i å lese, men det går ikke så fort. Ofte skulle jeg ønske jeg kunne lese fortere, det har jeg tenkt siden jeg var en liten jente. For det er så mange spennende bøker! Ved å leve meg inn i fortellingene, føler jeg at jeg får mer forståelse for andres liv, spesielt når jeg leser om mennesker som har en totalt annen bakgrunn enn min.

Når man leser sakte, tror jeg at man bruker mer energi enn de som leser fort. For meg er derfor lydbok en veldig bra oppfinnelse! Nå som jeg har begynt å kjøre en del, kan jeg ikke tenke meg å kjøre uten en lydbok. Jeg har like gode leseropplevelser med lydbøker som vanlige bøker.

Og Mandino – The Twelfth Angel – 1996

Blant bøkene jeg leste da jeg var barneskole­elev, er det denne boken jeg husker best. Det er en trist og rørende bok som man ikke kan lese uten tårer. Hovedpersonen John mister både kona og sønnen sin i en bilulykke. Han er alene, knust, og mister livslyst. Bestekompisen til John spør om han kan være trener for et baseball-lag. Der møter han en liten gutt som heter Timothy. Timothy er engasjert og elsker baseball. Men han kan ikke spille baseball. Han prøver så hardt han bare kan, men han kan verken slå eller kaste ball. Men han gir aldri opp! Det er fantastisk å lese om Timothy som aldri rømmer fra det som er vanskelig. Det som også rørte meg var hvordan Johns mismot til livet endres til håp gjennom samspillet med laget og med Timothy.

Vanessa Diffenbaugh – Blomstenes hemmelige språk –  2011

Victoria har hatt en utfordrende barndom med flere fosterfamilier og møter med barnevernet. Boka veksler mellom fortellinger fra to ulike perioder. Den ene er fra Victorias barndom med den eneste fostermora hun knytter seg til, og den andre er fra da hun som 18-åring finner både arbeid, glede og mening som blomsterdekoratør. De sårbare og vanskelige følelsene og tankene til Victoria skildres åpent og ærlig. Boken hjalp meg til bedre å forstå personer som har vokst opp uten en trygg havn. Ting jeg ser som helt overkommelig, kan være utrolig krevende og vanskelig for andre. Evnen til å elske et annet menneske er et eksempel. Denne evnen er noe av det fineste vi har. Det er ikke alle som får utvikle denne evnen i oppveksten, men det rørte meg at hvis man våger å stole på andres kjærlighet, kan man også lære og ­utvikle sin kjærlighet til andre i voksen alder.

Thomas Sjödin – Den som finner sin plass, tar ingen annens – 2016

Thomas Sjödin følger i fotsporene til sin navnebror og en av Jesu disipler, Thomas, og skriver en bok om sine refleksjoner gjennom reisen. Boken handler om hvor viktig det er å finne sin plass i et fellesskap, en menighet eller i et samfunn. En plass der du kan yte det som ligger i hjertet ditt og finne noe du brenner for. Jeg har hørt at en bok man ikke har lyst til å lese to ganger, er ikke verd å lese. Denne boka kommer jeg definitivt til å lese om og om ­igjen. Jeg fant så mange gullkorn at boka har fått mange streker og markeringer. Det ble en fin anledning til å reflek­tere over hva jeg egentlig brenner for. Som diakon fikk jeg også inspirasjon og drømmer om å utvikle et frivillig arbeid som menigheten og lokalsamfunnet kan brenne for. Noe man kan gjøre av hjertet, og ikke av pliktfølelse.