Hole bibliotek

Britt Celine Oldebråten

alias «BokBritt», bor i Hole og jobber for ADRA

Jeg har elsket å lese bøker helt fra jeg var liten. De siste årene har jeg vært aktiv i det hyggelige bokmiljøet på Instagram, og blitt med på flere ulike utfordringer. Det er motiverende og har ført til at jeg leser mer variert enn tidligere. Har vært med på Sommerbokbingo, og  i fjor leste jeg min egen høyde i bøker. Nå prøver jeg meg på utfordringen #Jordenrundtpå80bøker! Jeg legger ut alt jeg leser på Instagram under BokBritt. Det blir en del bøker i året, så det passer bra at biblioteket er «naboen» min.

Jeg jobber i bistandsorganisasjonen ADRA Norge hvor jeg er med i det internasjonale beredskapsteamet. Vi reiser ut på kort varsel hvis det er en katastrofesituasjon. De siste årene har jeg hver høst arrangert bokmarked til inntekt for hjerteprosjektet mitt, Keep Girls Safe, som forebygger menneskehandel i Nord-Thailand.

Maja Lunde – Blå – 2017

Forfatter Maja Lunde er i vinden som bare det om dagen. Jeg har lest de tre første bøkene i klimakvartetten, og den jeg husker best er Blå. Den leste jeg på stranden i Alicante i begynnelsen av mai 2018. Jeg ble fort oppslukt av lesingen, for boka var spennende og språket var lett og ledig. I etterkant har jeg tenkt mye på denne boka. Sommeren 2018 ble varm, og skogbranner herjet både i Skandinavia og andre deler av Europa. Forfatteren kunne neppe vite at det hun skrev om skulle bli så aktuelt, så fort. Det var nesten skremmende. Boka handler nemlig om et over­opphetet Europa og klimaflyktninger, og blir fortalt gjennom to ­historier. Jeg ­anbefaler å lese alle bøkene i serien, i riktig rekkefølge. Det gjelder spesielt de to siste bøkene.

Khaled Hosseini – Tusen strålende soler – 2007

Denne boka var en god leseropplevelse. Jeg leste den en dag i påskeferien mens jeg var på besøk hos familien. Noen prøvde å småprate med meg, men jeg sa bare: «Ikke forstyrr, i dag er jeg i Afghanistan». Historien er sterk, og handler om to kvinners liv i et brutalt og kvinneundertrykkende samfunn. Jeg husker boka godt fordi det var en av de første av denne typen bøker jeg leste.  Bøker av forfattere som kommer fra helt andre kulturer og steder, som forteller så levende om det og setter historien i sentrum slik at boka er enkel å sluke og leve seg inn i. Jeg synes kanskje det er flere slike bøker nå enn før? Jeg anbefaler både Drageløperen og Tusen strålende soler, men likte den sistnevnte best.

Gert Nygårdshaug – Mengele Zoo –1989

Jeg ble helt oppslukt av denne boka da jeg leste den. Den handler om Mino som er fra en liten landsby i Latin-Amerika. Mino og faren jakter på sommerfugler. En dag blir landsbyen rammet av en katastrofe og Mino står alene igjen. Vi følger ham videre i livet og ser hvordan ­hendelsen i barndommen påvirker resten av livet hans. Jeg anbefalte den videre til en venn, og hun leste den, men sa at hun ikke likte den. Likevel ­snakket hun veldig mye om den i etterkant, så jeg tror den gjorde veldig inntrykk på henne også! Mengele Zoo er første bok om Mino, men han dukker også opp i flere andre bøker av Gert Nygårdshaug: Himmelblomsttreets muligheter, Afrodites basseng, Chimera og Zoo Europa. Av disse likte jeg absolutt Mengele Zoo best.