Midt-Buskerud bibliotek

Antti Kaukoranta

Bibliotekar på Modum bibliotek 

«Jeg leser, altså er jeg.» Litteraturen hjelper meg å forstå hvem jeg er og hvorfor, i interaksjon med andre mennesker. Spesielt i en samtid som vår, med mangel på de lange tanker og de lange samtaler. Jeg liker de store samtalene og de store forklaringene, om hvorfor verden ser ut som den gjør. Derfor mye sakprosa og biografier i den senere delen av mitt liv.

Morten Jentoft – Finland 1918 – 2018

En kvinne ved navn Laina Elomaa står ved et piggtrådgjerde utenfor Ekenæs fangeleir. Det er kort tid etter borgerkrigens slutt. Hun er 17 år gammel og skulle hatt fremtiden foran seg. Hun har et stykke brød i hånden. Hennes far, som tilhører «de røde», er fengslet. Inne i leiren skjer det som mange sier er den verste humanitære katastrofen i Finlands moderne historie. Stor sult rådde og en eksepsjonell stor dødelighet. Av 10.000 internerte dør 3000 på kort tid. Hun kaster et stykke brød til sin far og håper at han skal få det. I det hun kaster, ser en vakt henne, og skyter. Hun faller sammen og hennes liv ender… Kvinnen var min bestefars tante.

Finland 1918 er rystende lesning, om en konflikt og en krig som kanskje få i Norden ellers kjenner til. En konflikt som skapte sår og traumer, i generasjoner fremover. Dette er en perle av en bok, i all sin grusomhet.

Sylo Taraku – Balkanisering av Europa – 2018

Boken har fått en veldig positiv mottakelse, og det med rette. Forfatteren har røtter i Kosovo. Med elegant penn tar han oss med gjennom Europas nyere historie. Det handler om krisen i eks-Jugoslavia på 1990-tallet, om immigrasjon, nye politiske bevegelser og religion. Samtidig begynner Europa å miste noe av troen på seg selv og verdiene Vesten er bygget på. Boken er inndelt i fire aktuelle temaer: Demokratiet under press, folkevandringens Europa, det gamle og nye Europa og identitetsforvirring. Dette synes jeg har Sylo Taraku gjort bra. Les og bli klok!

Bernhard Ellefsen – Imot døden – 2018

En nydelig liten bok på 85 sider av Morgenbladets litteraturkritiker og bokanmelder, Bernhard Ellefsen. Døden – dette som tar fra oss alt. Venner, de nærmeste, den kjente verden. Og alt det som er en selv. Hvordan skal vi forholde oss til dette uunngåelige fenomenet? Og hvordan skal vi møte det? Ellefsen tar oss med på en lang reise. En reise som har sitt utgangspunkt i alt fra helleristninger og litterære klassikere til spillefilmer. Kanskje humoren hjelper oss til å få distanse eller gi dette alvorlige temaet perspektiv, tenker forfatteren. Tekstene er skrevet i en svært ærlig tone, med varme og fullt ­alvor. Han sier det med følgende ord: «Fortellinger om døden går ikke opp, finner ikke sin harmoniske balanse eller forsonende avslutning.» ­Derfor er litteraturen så velegnet til å romme disse fortellingene – urimeligheten, motsetningene og absurditeten.