Midt-Buskerud bibliotek

Britt Karin Lunde Glienke

Lærer

Jeg har alltid lest mange bøker. Da jeg gikk på barneskolen, var det å gå på biblioteket det beste jeg visste. Følelsen av å kunne låne mange skatter var helt overveldende. Jeg bare gledet meg til å lese hele ­stabelen! Jeg liker mange forskjellige typer bøker – fra historiske romaner til krim og noveller.

Det jeg liker best, er bøker med en god historie hvor jeg lærer ting som jeg kan ta med meg videre i livet. I dag er det å lese for elevene mine en stor glede i livet. Elsker å se dem sitte i klassen med store øyne, og helt glemme å spise nisten sin. Et annet høydepunkt er når elevene er på biblioteket, og går rundt og lukter på bøkene med stjerner i blikket. Jeg er jammen heldig som får gjøre det jeg liker best.

Hannah Kent – Begravelsesriter – 2014

Fantastisk bra bok om Islands siste heks. Nydelig skildring av folkelivet, naturen og ­historien til Island. Vi blir kjent med Agnes, og får vite hva som skjer før hun blir dømt til døden for drap. Vi møter også Agnes når hun venter på døden, og i gjennom samtaler med presten Johannes, som er hennes veileder. Boka gir et fint inn­blikk i hva som gjorde at noen ble dømt som hekser for ikke alt for lenge siden. Boka tar for seg forholdet mellom fattige og rike. En bok til ­ettertanke.

Margaret Skjelbred – Du skal elske lyset – 2011

Boka handler om Alva som mister pappa, og må flytte med moren og søsteren til gården til de strenge, kristne besteforeldrene. Moren går inn i en depresjon, og det er bare bestemoren som ser Alva.

Boka handler om bedehusmiljø, pietisme, homofili, selvmord og fortielser. Det er mye ondskap – men også gleder, som kommer gjennom Vakkermannen.

Hva er bestemorens historie? Hva gjør hun i bringebærskogen? Strålende bok hvor du ­kjenner uhyggen og den trykkende stemningen på gården. Samtidig er den så sanselig skrevet at du kjenner lukten og smaken av bringebær lenge etter at du har lest boka. Jeg heiet på Alva, og gledet meg når ting ordnet seg for henne etter mange prøvelser.

Britt Karin Larsen – De som ser etter tegn – 1997

Jeg leste denne boka mens jeg satt og våket over faren min i jula 1997. Boka gjorde et voldsomt inntrykk på meg. Her møter vi historien til de reisende i Norge – stoltheten, samholdet, utholdenheten og forfølgelsen taterne har vært utsatt for fra bønder og andre fastboende.

I boka følger vi tatergutten Elias, en fremmelig guttunge som er født ved begynnelsen av forrige århundre – og familien hans, Akselfølget, på deres ferd gjennom landet og vår nære historie. Dette er første bind i en trilogi. Dette er en bok jeg virkelig vil anbefale for de som har lyst til å lære mer om en for mange ukjent del av Norges historie.