Midt-Buskerud bibliotek

Hilde Teksle Gundersen

Kultur og ungdomsleder – Sigdal kommune

Jeg liker gode historier, gjerne selvbiografier. Liker å lese bøker der jeg samtidig lærer noe om geografi og kultur. Jeg har alltid likt å lese, og slukte alle Nancy Drew-bøkene da jeg var 10-12 år.  Jeg er nok en sommer- og ferieleser, dessverre. Jeg skulle gjerne lest mer i hverdagen. Jeg skal prøve å bli flinkere til det i 2020.

Anna Gavalda – Saman er ein mindre aleine – 2004

Dette er en varm og underholdende roman, som fengslet meg gjennom alle de 600 sidene. Anna Gavalda fikk meg til å glemme at jeg leste nynorsk etter bare noen få sider (var litt kritisk til det i starten). Jeg ble helt fengslet av historien om disse fire forskjellige ­menneskene som møter hverandre i Paris. ­Historien er levende fortalt og blir aldri ­kjedelig, fordi framstillingen varierer hele tiden mellom scener, replikkveksling, observasjoner og refleksjon. Jeg storkoste meg med denne boken i 2006 og har anbefalt den til mange andre. Fikk lyst til å lese den på nytt nå, men har lånt bort boken og vet ikke til hvem… Får låne den på biblioteket, da. 

Zeshan Shakar – Tante Ulrikkes vei – 2017

Tante Ulrikkes vei tok meg inn i en for meg fremmed verden. Jeg har aldri bodd i en storby over lengre tid, og heller aldri bodd i blokk. Men jeg har erfaring og kjennskap med andre ­kulturer, og jeg synes denne boken skildrer hverdagen til to gutter med pakistansk bak­grunn veldig godt. Boken beskriver også et tøft miljø, og hvordan majoritetsnordmenn blir oppfattet fra guttenes ståsted. Mens jeg leste boken, tenkte jeg mye på hvordan det må være å være mamma til disse guttene.  Jeg synes jeg lærte mye av boken.

Astrid Lindgren – Brødrene Løvehjerte –1973

Denne boken er jeg veldig glad i. Leste den for barna da de var 8-10 år – et nytt kapittel hver kveld, før siste kapittel ble spart til teater­forestilling i Oslo rett før jul. Den har et alvorlig tema, men det beskrives så fint og spennende i Astrid Lindgrens verden. Det er også veldig fint å tenke på at forfatteren var inspirert av forholdet mellom Jan Ohlsson, som spilte Emil fra Lønneberget, og den syv år eldre broren, som beskyttet Jan mot pressefolket når det ble for mye. Superfin bok for halvstore barn. Det kan komme mange fine samtaler ut av den.