Midt-Buskerud bibliotek

Knut Bråthen

Ansvarlig redaktør og daglig leder i Bygdeposten – lokalavisa for Modum, Sigdal, Krødsherad og Øvre Eiker

Det er snart 32 år siden jeg første gang satte meg ved tastaturet og skrev en sak til avisa – den gang Drammens Tidende og Buskeruds Blad. Siden har jeg jobbet mange steder og vært krimjournalist,  ­journalist på lokalkontor, redigerer og vaktsjef.

Du må lese mye hvis du skal skrive godt og ha et levende språk. Jeg er glad i å lese – krim, historie og biografier er det som velges først. Forsøker å lese litt hver dag, men lykkes selvsagt ikke med det bestandig.

Er glad i å reise, og forsøker å komme meg ut i verden så snart mulig­heten byr seg. Jeg har besøkt ca. 60 land, og det gir meg mange impulser.

Jon Michelet – En sjøens helt – 2012 – 2018

Jon Michelet (1944-2018) skal ha evig takk for at han klarte å skape en ny interesse for en yrkesgruppe som ofret så mye, men som fikk så lite honnør og anerkjennelse for sin innsats som krigsseilerne. Derfor vil jeg på det sterkeste anbefale de seks bøkene der vi følger­ hovedpersonen Halvor Skramstad fra han ­reiste ut som ung gutt i 1939 til han kom hjem som en sterkt traumatisert krigsseiler i 1946. Halvor Skramstad er en oppdiktet ­person, men hans historie er full av sannhet likevel. Det er noen saftige historier Michelet skriver inn i handlingen, men først og fremst er dette en ekte kjærlighets­erklæring til de norske krigsseilerne. Som journalist har jeg møtt noen «halvor skramstader» og deres historier har bitt seg fast.

Richard Herrmann – Mine gleders by – 2012

Boken er en fantastisk reise i Londons og britenes historie gjennom 2000 år, og bør leses av alle som er glade i London og føler de har noen dråper av Themsen i årene. Den er ført i pennen av NRKs mangeårige London-­korrespondent, Richard Herrmann (1919-2010). Med hans enorme kunnskap om byen og britene, får vi i bøtter og spann av ­spennende historie: om pomp og prakt, hverdag og fest, puber, konger og dronninger – og selvsagt store statsmenn som Sir Winston Churchill og hvorfor Parlamentet havnet akkurat der det gjorde, for å nevne noe ørsmå glimt. Herrmann var kanskje den beste kåsøren og radio­stemmen NRK har hatt, og det er akkurat som om han står over skulderen din og leser for deg når du legger ut på den spennende reisen. Mine gleders by er noe så unikt som en kombinasjon av historie og en praktisk guidebok, når du for eksempel er på jakt etter de gamle, gode pubene.

John le Carré – Spionen som kom inn fra kulden – 1963

Jeg har alltid vært glad i forfatterskapet til britiske John le Carré. Spionen som kom inn fra kulden er den andre boken i en lang rekke der forfatteren tar oss med inn i en verden av spioner, dobbelt­agenter og stormaktsspill. Boken handler om den britiske spionen Alec Leamas, som har mislykkes i jobben. Han mister sin aller siste agent, som blir skutt da han forsøker å rømme til Vest-Berlin. Leamas blir kalt hjem til England i vanære, men lar seg overtale til å bli «ute i kulden» for et siste opp­drag. John le Carré fengsler og fascinerer med sine plott og det dystre livet til agentene, som er så langt unna James Bond som det går an å komme. Samtidig minner de oss om spenningen som var på begge sider av Jernteppet. Time Magazine plasserte boken på sin topp 100-liste. De kaller romanen «et trist, sympatisk portrett av en mann som levde på løgner og påskudd så lenge at han glemte hvordan det er å fortelle sannheten.»