Øvre Eiker bibliotek

Kate Gulbrandsen

Artist, kjent og kjær aktør i Øvre Eikers kulturliv

Jeg er en periodeleser! Som voksen har jeg begynt å lese mer enn jeg gjorde før, og jeg bruker bøkene til å koble av, gjerne som feriekos. Krim og spenning er nok det jeg liker best, men jeg sier ikke nei takk til litt drama, heller. Når jeg først leser, klarer jeg ikke å legge boka fra meg. Jeg liker å lese andres fortellinger. Når jeg blir kjent med en god historie, googler jeg forfatteren for å bli litt kjent med den personen, fortelleren bak fortellingen.

Khaled Hosseini – Drageløpreren – 2003

En sterk og følelsesladet bok der ord som forsoning, ære og kjærlighet kan beskrive bokens kjerne.

Året er 1975, stedet er Afghanistan og hovedpersonen Amir er 12 år. Han er nær venn med tjenersønnen Hassan. Hassan og Amir er begge morløse, de er vokst opp i lag, og sammen er de to dragekjempere. Under den årlige Drageturneringen skjer det et svik som gjør at guttene mister kontakten. Etter den sovjetiske invasjonen flykter Amir og faren til USA, og først etter mange år vender Amir tilbake til hjemlandet. Kanskje dette er hans sjanse til å gjøre opp for seg?

Boka har satt seg fast i meg med sine sterke inntrykk. Boka er kompleks og dramatisk, og jeg sier: Den må bare leses!

Jo Nesbø – Snømannen – 2007

Spenningsthriller på høyt nivå! Jeg hadde nerver i spenn hele tiden! Jeg er stor fan av Jo Nesbø og Harry Hole. Boka har ingen dødpunkter, historien driver fremover, og Harry er jo en god etterforsker. Jeg liker både fortellingen og karakterene, føler at jeg blir kjent med Harry og gjengen hans. Han er jo Norges eneste ekspert på seriemordere, og i denne krimmen avdekkes det etter hvert et morbid mønster som strekker seg tilbake til 1980. Svik, utroskap, arvesynd, hat og forsvinninger koblet sammen med uhyggelige snømenn.

Jeg liker at vi kan følge tankene til Harry, for det gjør at du hele veien er med ham videre i fortellingen. Boka innfrir alle forventninger til en god krim.

Clara Vulliamy – Småen – 2004

Når vi leser høyt for barn, går vi inn i en verden sammen, og barna elsker det. Den voksne leser høyt, men egentlig leser vi sammen.

Av barnebøkene hjemme hos oss, er nok “Småen” den som er oss kjærest. En varm og god bok om kosedyr. Til denne boka hører det en liten tøymus, Småen, som gjør lesestunden sammen med barna til et lite teater. Boka handler om gutten Tom som skal sove borte for første gang, hos bestemor, men så glemmer han kosedyret Småen hjemme. Da er det ikke lett å sovne. Men Småen er en trofast venn, og han tar beina fatt for å reise etter til bestemors hus. Vi følger Småen på denne turen, og det er så godt å kjenne på den fantastiske gleden ved å finne hverandre igjen.