Øvre Eiker bibliotek

Knut Harald Sommerfeldt

Tryllekunstner, musiker, buktaler og kommunikasjonsansvarlig i Viken idrettskrets

Jeg leser mye forskjellig. Velger gjerne krim og andre mer eller mindre virkelighetsnære romaner i ferier, mens jeg lytter mye til lydbøker i hverdagen. De mest interessante bøkene blir lest om igjen. Familien har nesten ukentlige turer med barna til biblioteket, og barnebøker blir lektyre både på dagtid og kveldstid. Jeg leser de spennende bøkene sakte og «tyner» underholdningsverdien. Det finnes ikke noe bedre enn å flykte inn i en annen verden! Men jeg ønsker også å bli opplyst, eller å få en realitetsvekker. Tryllekunstneren i meg er nysgjerrig på ting som utfordrer tidligere forståelser og tankemønstre.

Anne B. Ragde – Jeg skal gjøre deg så lykkelig – 2011

Denne boka lyttet jeg til som ferielektyre i bilen. Ragde gir oss en detaljert drabantby­skildring fra 1965. Boka er en beskrivelse av livet som nygift i et borettslag utenfor Trondheim. Noen vil nok tenke at denne boka appellerer mest til kvinner. Men det var melodramaet som fanget min oppmerksomhet mest: kommunikasjons­svikt, ensomhet og sladder.

Å lytte til boka sammen med min bedre halvdel, gjorde den til en felles leseropp­levelse. Boka handler om en tid da kvinner ble karakterisert gjennom husarbeidet sitt, mens ­mennene ble karakterisert gjennom sine hobbyer eller jobben. Det gjorde boka til et bra samtaleemne om datidens naive tilstander. En herlig lytte­opplevelse.

Dr. Joe Dispenza – You are the placebo – 2014

Jeg har lest denne boka flere ganger. Den er dagsaktuell i et samfunn der menneskene ­generelt leter etter eksterne løsninger på ­interne problem­stillinger – fra helseproblemer og psykiske lidelser, til å oppfylle egne drømmer. Boka informerer og utfordrer leseren på temaer som tankens kraft. Det er også en forfriskende bok om placeboeffektens målbare medisinske virkning. Er dette virkelig sant, så har hver og en av oss ubrukte ressurser i oss. Og det er spennende! Boka kombinerer den nyeste placeboforskningen innen biologi, nevro­vitenskap, psykologi, hypnose, endring av vaner og til og med kvantefysikk! Som leser gir dette tyngden som trengs for å kunne ta placeboeffekten på alvor.

Fredrik Backman – En mann ved navn Ove – 2012

For det første er dette en feelgood-bok. En bok du humrer deg gjennom, og kanskje gråter du en skvett, også. Dette er en utrolig historie om en svært egosentrisk mann ved navn Ove. Mange tilfeldigheter og urettferdigheter oppstår i Oves liv. Til slutt kapitulerer han og planlegger selvmord. Men på veien oppstår det utfordringer både for katter og naboer. Et av høydepunktene er når Ove får med seg halve nabolaget på sin daglige inspeksjonsrunde i boretts­laget for å sjekke at søppel og sykler er på sin faste plass. Boka appellerer også fordi den gir en forståelse av hvorfor gretne menn blir gretne og hvorfor en Saab-eier ikke synes det er greit å kjøre Volvo!