Bærum bibliotek Rykkinn

Rune Ek

Rektor på Rykkinn skole

Som rektor vet jeg at lesing er noe av det viktigste vi lærer oss for å innta ny kunnskap. Jeg vet også at den som er glad i å lese aldri kjeder seg.

Jeg liker å lese bøker som gir meg kunnskap om mennesker og historie. Det blir dessverre litt for liten tid til å lese alt jeg har lyst til å lese i hverdagen, men i feriene sluker jeg bøker. Når jeg leser, liker jeg å lese fra perm til perm så fort som mulig. Jeg blir lett veldig engasjert og lever meg inn i historien.

I mitt arbeid blir jeg stadig utfordret på nye ting som jeg trenger å lese meg opp på. Dette gjør at hodet er fullt av tanker det meste av døgnet. Føler derfor at det ikke er plass til en bok om kvelden.

Jeg har en bunke bøker som venter på meg i min kommende pensjonisttilværelse som nærmer seg.

Jung Chang – Ville Svaner. Tre døtre av Kina

Jeg var første gang i Kina i 1998. I etterkant av turen var jeg veldig nysgjerrig på livet i Kina og den spennende historien. Jeg leste mye og ble spesielt glad i denne boken. Jung Chang forteller om sin egen, sin mors og sin mormors historie og hvordan Kina utviklet seg i det forrige århundre. Boka beskriver også det å være kvinne i et slikt samfunn.

Mormors historie starter på begynnelsen av det 1900 århundre. Hun giftes bort til en general som har en kone og flere konkubiner fra før. Generalen dør og mormor rømmer hjem til sine foreldre med en pikebaby. Etter hvert gifter hun seg med en mann som elsker henne og som oppdrar Chang`s mor.

Boka skildrer Kinas historie, om kinesisk kultur, samspill mellom mennesker fra forskjellige samfunnslag og en familie med mye kjærlighet.

Anna Wahlgren – Barneboka

Jeg var ferdig med lærerutdanningen og hadde jobbet noen år, da jeg ble pappa for første gang. Jeg oppdaget at jeg hadde behov for å lese meg opp på barneoppdragelse og hvordan barn utvikler seg. Jeg kom over denne boken og leste den fra perm til perm, for så å bruke den som et oppslagsverk.

Anna Wahlgren har født ni barn. I mer enn tyve år har hun hatt omsorg for og oppdratt barna sine i hjemmet, hverdag og helg, nesten hele tiden alene med ansvaret og forsørgerbyrden. Anna Wahlgren vet mye om hverdagens praktiske problemer, om vanskeligheter og gleder, om ensomhet og fellesskap. Hun har erfaringer som få andre fra livet med barn.

Herbjørg Wassmo – Huset med den blinde glassveranda

Denne boken gjorde et ufattelig inntrykk på meg. Jeg leste den da jeg gikk på lærerhøgskolen. Her fikk jeg innblikk i en verden jeg kjente lite til fra før, men som jeg skjønte jeg måtte kunne noe om. Wassmo skildrer den lille jenta Toras oppvekst på et lite øysamfunn i Nord. Tora vokser opp med en mamma som har mer enn nok med seg selv og en samboer som ikke tar det ansvaret han burde ta. Tora velger derfor å knytte seg mer og mer til onkel og tante.

Forfatteren skriver aldri om hovedbudskapet til boka. Dette gir boka en dimisjon som utfordret mitt følelsesliv.